pályázati felhívás

A Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza, az OTP Bank Románia támogatásával pályázatot hirdet a TDW-en való részvételre és az erdélyi iparművészek támogatására. 

A pályázat témája: Eseményhorizont – Orizontul evenimentelor – Event Horizon

Eseményhorizont: a téridő egy határfelülete, az a pont, ahonnan senki és semmi nem térhet vissza. Olyan határ, amit átlépve minden a jövőben marad, és már nem kerülhet a múltba. 

A jelentkezők az elmúlt 2 évben elkészült alkotásuk jó minőségű felvételével pályázhatnak 2023. január 20-ig.
Jelentkezés 

A pályázatra egyéni vagy csoportos jelentkezők munkáit várjuk, maximum egy kategóriában egy pályamű nevezhető be.

kategóriák

 • Divattervezés
 • Terméktervezés
 • Grafikai tervezés
 • Motion design
 • Ajándéktárgy

díjazás

A legjobb pályaművek kiállításra kerülnek a Csíki Székely Múzeum február 18. – március 10. között megrendezett Transylvanian Design Week tárlatán.

Divattervezés, terméktervezés, grafikai tervezés és motion design kategóriákban kategóriánként a legjobb pályázó az OTP Bank Románia által felajánlott bruttó 4000 RON készpénz díjban részesül.

Ajándéktárgy kategóriában a legjobb három pályázó egyenként az OTP Bank Románia által felajánlott bruttó 1500 RON készpénz díjban részesül.

Zsűri

A pályázatot elbíráló zsűri tagjai:

Oláh Gyárfás - kurátor

Oláh Gyárfás 2011 óta a PATZAIKIN márka tervezője. Temesváron és Budapesten tanult, kollekcióit a különböző anyagok és textúrák közötti játék, a tervezés szinte észrevétlen részletei és a ruha szoborszerű szabása jellemzi.

patzaikin.com
Adrian Balcău - formatervező

Adrian Balcău belsőépítész és formatervező. 2013-ban nyitotta saját tervezői stúdióját Kolozsváron, ahol lámpatestek, bútorok és különféle egyéb tárgyak, installációk és belső terek tervezésére fókuszál. Adriant a grafikus vonalak, a geometrikus formák, az '50-es '60-as évek dizájnja és az anyagokkal való új és szokatlan kísérletezés inspirálja.

adrianbalcau.ro
Esztány István - formatervező

Tervezőként azt tartom fontosnak, hogy olyan terméket készítsek, amitől az emberek értékesebbnek és tudatosabbnak érzik magukat. Számomra fontos, olyan használható tárgyak alkotása, amely vizuális élményt nyújt a felhasználónak. Az esztétikai élmény mellett a minőségi kivitelezésű munkát tartom szem előtt.
A Budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szakmai alapot adott arra, hogy felkészülten tervezzek és alkossak eladható terméket az emberek számára.

esztany.com
Hátszegi Zsolt - mozgóképművész

Hátszegi Zsolt csíkszeredai mozgóképművész. A digitális animációzás már kisiskolás korában érdekelte, szobrászat szakirányú középiskolai tanulmányait követően tervezőgrafikát és mozgóképművészetet tanult.Szakmai sokoldalúság jellemzi: interaktív installációkkal, 2D és 3D animációkkal, hagyományos és generatív technikákkal egyaránt foglalkozik. Jelenleg animációs stúdiót vezet és animáció tanár.

Unigoat Studio
Szigeti G. Csongor - media artist

Szigeti G. Csongor képzőművész, designer. Munkái között megtalálhatók konceptuális művek,  grafikák és design objektek, helyspecifikus installációk, kinetikus és mozgóképes alkotások is. Bár az utóbbi években az indusztriális hangulat meghatározó és vissza-visszatér, ugyanúgy szereti a low- és high tech anyagok, eszközök használatát. Munkái interakcióra késztetnek – hiszen művészet és élet nem szétválasztandó területek.

szigeticsongor.com
Zsigmond Adél - divattervező

A Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem textilművészet szakán diplomázott. 2017-ben megalapította a saját nevével fémjelzett ruhamárkáját.
Jelenleg divattervező műhelyét vezeti és ruhatervezést tanít.
Olyan kollekciók létrehozásán dolgozik, melyek alapgondolata, a ruhák misztikus játékossága. A ruhadarabok különös hangulata a foszforeszkáló és fényvisszaverő részleteknek köszönhető, mivel általuk a ruhák nappali látványa sötétben átalakul.

adelzsigmond.com

A pályázó számára irányadóak a zsűri alábbi döntési elvei:

 • kivitelezés minősége
 • a művészi érték
 • kategória függvényében a magas funkcionalitás 
 • a koncepció megközelítése, felhasználásának módja
 • a tervező személyes kompetenciái

Ajándéktárgy kategóriában a pályázat a következő szempontoknak kell megfeleljen:

 • A terméken megjelenő képek, grafikák, szövegek használják a Csíki Székely Múzeum arculatát, illeszkedjenek ahhoz, utaljanak egyértelműen annak származási helyére
 • eladhatóság, piacképesség – szeretnénk, ha minél szélesebb körben eladható termékek születnének,
 • eredetiség – új ötleteket kívánunk piacra vinni,
 • minőség, kreativitás – a grafika és felirat keltsen pozitív benyomást a vásárlóban, legyen ötletes, humoros, dekoratív, közérthető
 • megvalósíthatóság és sorozatgyártásra való alkalmasság – a nyertes pályaművek alapján készült termékek nagy mennyiségben, gazdaságosan legyenek gyárthatók